آرتروز به معنی عملکرد پیشروندۀ بد مفاصل است. آرتروز عموماً در بین افراد بالای 50 سال دیده میشود. همانطور که فرد سالخورده میشود، غضروف بین استخوانها شروع به نازک شدن میکند و ظرفیت تحمل وزن و بار کاهش مییابد. این امر باعث میشود که تمام وزن بدن بر روی استخوان منتقل شود و درست در زیر غضروف منجر به تشکیل از استئوفیت2 یا خارهای استخوانی میگردد.
یکی از رایجترین علائم این شرایط درد و تورم یا خشکی زانو است. تورم مفاصل ممکن است به خاطر ظرفیت جذب ضعیف و فعالیتهای روزمره که باعث آسیبهای جزئی به مفاصل زانو است، باشد. درد میتواند خفیف یا شدید باشد، فقط قسمت جلویی زانو و یا تمام اطراف زانو را در برگیرد، پشت زانو یا در طرفین زانو در امتداد ران و ساق پا باشد. شدت درد در فعالیتهای مختلف مانند بالا و پایین آمدن از پلهها، نشستن، بلند شدن، چهارزانو نشستن، راه رفتن متغیر است.
چه چیزی شخص را بیشتر مستعد ابتلا به زانو درد میکند؟
- اضافهوزن: وزن اضافهای که زانو مجبور است تحمل کند، باعث سایش زودتر و انحطاط مفاصل میگردد.
- وراثت: افراد باسابقۀ خانوادگی قوی در ابتلا به آرتروز، شانس بیشتری برای ابتلا به آن در اوایل زندگی دارند. این یک علت بسیار شایع برای بروز آرتروز در زنان است.
- آسیبدیدگی: آسیب قدیمی یا جدید به استخوان، غضروف و یا رباط زانو فرد را مستعد ابتلا به ورم مفاصل و آرتروز میکند.
- ضعف عضلانی: ورم مفاصل میتواند زمانی که عضلات اطراف زانو بهاندازۀ کافی قوی نیستند، بدتر شود.
چگونه میتوانید با زانو درد و آرتروز زانو مقابله کنید؟
عوامل کمی وجود دارد که میتواند علائم این بیماری را بدتر کند و بنابراین تحت کنترل قرار دادن این عوامل در کند کردن پیشرفت این بیماری بسیار مؤثر است.
- کاهش وزن: وزن اضافی، فشار زیادی را روی مفاصل وارد میکند و باعث فرسودگی آن میشود.
- ورزش مرتب: ماهیچههای اطراف زانو باید با تمرین کافی تقویت شود. با ورزش مداوم احتمال صدمات احتمالی و تورم کاهش مییابد.
آساناهایی که به درمان زانو درد در این مراحل کمک میکند:
یوگندرا نیشپاندا بهاو3 : این وضعیت بدون تحرک، راه مناسبی برای آرامسازی و کاهش استرس است. این وضعیت برای از بین بردن درد و پیشگیری از آسیبدیدگی مفاصل مفید است.
مراحل انجام این وضعیت:
- به دیوار تکیه دهید، سر شما دیوار را لمس کند و با پاهایی صاف در وضعیت راحتی بنشینید.
- -دو تا سه فوت بین پاهایتان فاصله باشد.
- -دست خود را روی ران خود قرار دهید. کف دستهایتان رو به بالا باشد.
- -به صدای هر وسیلهای که در اطرافتان در حال حرکت است، توجه کنید.
- -به مدت پنج دقیقه در این وضعیت بنشینید و بر روی هر صدایی در دوردست خود تمرکز کنید.
شاواسانا : وضعیت آرامبخش دیگری است که به آرام کردن بدن کمک میکند. این وضعیت به بهبودی ماهیچهها و مفاصل بعد از تورم و درد کمک میکند.
شوخاسانا: این وضعیت به بازیابی انعطافپذیری زانو و کاهش درد کمک میکند. اگر نمیتوانید زانوی خود را خمکنید، میتوانید این آسانا را در حالت نشسته و روی صندلی انجام دهید.
هاستا پادان گوشتاسانا: گستراندن دست به سمت انگشت پا به تقویت ماهیچههای اطراف زانو و کاهش درد زانو کمک میکند. این کار در افزایش انعطافپذیری و کاهش احتمال بروز صدمات نیز مفید است. برای افرادی که از درد آرتروز رنج میبرند، این آسانا در حالت دراز کشیده روی زمین باید انجام شود.
یاستیکاسانا : یاستیکاسانا یا وضعیت عصا، وضعیتی عالی است که کشش خوبی به بدن میدهد. این وضعیت، تأثیر بد نشستن در یک وضعیت نامناسب برای مدتزمانی طولانی را از بین میبرد، ماهیچههای شکم و لگن را آرام میسازد، خستگی و استرس را از بین میبرد. افرادی که از آرتروز رنج میبرند، باید این وضعیت را با قوزک پای کشیده به سمت بالا انجام دهند.
حرکات آساناهای زیر را در زمانی که درد و تورم زانوها کم است، انجام دهید:
در چنین زمانهایی آساناهایی مانند پادماسانا ، پاریانکاسانا ، بهادراسانا ، آردا ماتسیاسانا و کوناسانا را انجام دهید.
راهنمایی برای مدیریت آرتریت در طی انجام مراحل
درحالیکه نیاز به دارو کمتر میگردد، نیاز به تمرین بیشتر میشود. کشش عضلات همسترینگ و ساق پا، برای تحرک مفاصل و افزایش انعطافپذیری لازم است. انجام تمریناتی که عضلات چهار سر ران را میکشد، نیز ضروری است.
بیوگرافی پاویترا سمپات
پاویترا، نویسندۀ ارشد سایت سلامتی و تناسباندام هند میباشد و مقالات زیادی در این حوزه به رشتۀ تألیف درآورده است. ایشان تحصیلات خود را در دانشگاه مانیپالبه پایان رسانده است.
برگرفته از:
http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/yoga-for-arthritis/
نویسنده: پاویترا سمپات/ برگردان: ندا اسدی
اجرا کننده حرکت : بهناز بخشی